Jednoporcová miska do La Pavoni Europiccola / Professional
Nový typ: Vnější průměr na ohybu 60mm
Tato miska je vhodná i pro kávovar ROK Espresso Maker, ale kvalitou je originální dvouporcová miska lepší, takže doporučujeme používat raději originální dvouporcovou misku ROK espresso
Příprava kávy na pákovém (pístovém) kávovaru La Pavoni Europiccola / Professional
Ještě než se dostaneme k samotné přípravě, je dobré vědět, jak tento kávovar vlastně funguje.
Kávovar tvoří podstavec, ve kterém se ukrývá presostat ( ten hlídá tlak a tudíž i teplotu vody ), přístup k topnému tělesu, teplotní pojistce a propojovacím kabelům.
Dále máme tělo kávovaru, které je vpodstatě celé bojler, kde se ohřívá voda pro kávu, takže celé tělo kávovaru je horké (to že se při přípravě občas spálíte je velice pravděpodobné). Na těle je dále vodoznak, kterým hlídáte hladinu vodu v kávovaru, vývod páry pro šlehání mléka, přetlakový ventil a kohout pro nalévání vody. U verze Professional je navíc manometr pro zobrazení tlaku v bojleru.
Hlavu kávovaru tvoří samotná hlava, ve které je zašroubována teflonová vložka, ve které chodí teflonový nebo kovový píst, na kterém jsou 2 těsnění.
Příprava kávy
1. Kávovar naplníme vodou do 3/4 vodoznaku.
2. Zapneme kávovar a vyčkáme na plné nahřátí kávovaru.
U verze bez manometru zhasne kontrolka.
U verze s manometrem vystoupá tlak na cca 1 bar.
Vždy je vhodné, nechat kávovar prohřívat déle, protože hlava kávovaru je z mosazi a trvá než se prohřeje, 20 minut by mělo stačit.
3. Odpustíme část vody skrz hlavu zdvyhnutím páky nahoru a poté vrátíme páku zpět.
4. Do čisté a suché páky na kávu dáme správně namletou kávu (většinou je nutné mlít jemněji než u klasických pákových kávovarů ).
5. Vložíme páku do hlavy kávovaru, zdvyhneme páku do horní polohy a počkáme 5-10 sec.
6. Tlačíme páku konstantně dolů, tak aby proud kávy tekl souvislým proudem.
7. !!! Nikdy nevyndáváme páku hned po přípravě z hlavy kávovaru !!!
Kávovar nemá 3-cestný ventil a je nutné počkat 15-20 minut, než tlak projde přes kávu, popř. vypněte kávovar a počkejte až klesne tlak na nulu.
Pokud otevřete páku hned po přípravě, budete mít kávu úplně všude v místnosti, kde je kávovar postavený, vyzkoušeno ;-)
Údržba kávovaru
Kávovar je na údržbu velice jednoduchý, jednou za rok doporučujeme vyměnit těsnění v hlavě kávovaru a jednou za 2 roky těsnění na pístu kávovaru.
Do kávovaru je vhodné lít měkkou vodu, předejdete tak zanešení presostatu, který při zanešení přestává správně fungovat a poté může kávovar přestat topit.
Výměna těsnění hlavy a pístu.
Tuto výměnu zvládnete určitě i sami. Pokud si nejste jistí, že to zvládnete, samozřejme se na nás můžete obrátit.
1. Malým šroubovákem nebo nožem podeberte staré těsnění z hlavy kávovaru.
2. Dvěma klíči povolte horní 2 matky na osičce pístu.
3. Vysuňte píst ven z kávovaru a šroubovákem nebo nožem odstraňte staré těsnění,
očistěte píst, nasuňte nové těsnění, stejně jako bylo to staré a těsnění namažte silikonovou vazelinou, namažte i osu pístu.
4. Zasuňte píst zpět do hlavy kávovaru, utáhněte matky, nasaďte sítko do hlavy kávovaru a nové těsnění.
Co dělat při potížích
Kávovar nenahřívá:
Byl zapnutý s vodou? Může být ucpaný tlakoměr ve spodní části.
Byl zapnutý bez vody? Sepla ochrana proti přehřátí, restartujte ji ve spodní části kávovaru.
Pošlete provozovateli tohoto obchodu dotaz na následující zboží.
Pošlete odkaz na tuto stránku svému známému, kterého by tento produkt mohl zajímat.