Vybíráme profesionální pákový kávovar

 

Na trhu je spousta výrobců a spousta použitých kávovarů a teď co si vybrat.

 

1. Nový vs. použitý (repasovaný)

Nový kávovar bych doporučoval koupit těm co na něho mají dostatek financí, umí připravovat dokonale kávu a je velká šance, že podnik neskrachuje do půl roku. Dále tam kde je zaběhlý podnik, znáte svoje finance a víte, že investice do nového kávovaru se vyplatí.

 

Použitý kávovar bych doporučil kupovat pouze po repasu nebo jen zánovní kávovar max. do 2 let od data výroby a i tak po kontrole technikem. Pokud chcete ušetřit a koupit kávovar po repasu, prodejce by Vám měl být schopen ukázat všechny vyměněné části, které deklaruje, že vyměnil a záruka je taky dobrá známka prodejce.

 

2. Budete mít někoho, kdo Vám ten kávovar opraví ?

Před koupí kávovaru je vhodné se ptát na servis kdo Vám kávovar případně v záruce nebo po záruce opraví. Proto je vhodné např. vybírat značky, které jsou na trhu více zastoupené a jsou snadnější na opravy. Např. Nuova Simonelli nebo La San Marco, pak jsou značky jako např. Dalla Corte, kde může být servis náročnější a dražší.

 

3. Technické vlastnosti kávovaru

Kávovary jsou každý nějak postavený, většina základních kávovarů jsou tzv. HX bojler, tzn. že máte jeden bojler a výměníky pro jednotlivé hlavy, které vedou skrz bojler.

Dual bojlery jsou většinou v dražších přístrojích jako La Marzocco, VA Black Eagle, Slayer, Synesso. Tyto přínáší vyšší stabilitu na teplotu. Lepší výsledky na espressu, ale je nutné počítat s vyšší cenou oprav a preventivních oprav a budou i náchylnější na úpravu vody apod.