Káva se připravuje různými způsoby, nejčastější příprava v komerčním provozu je pomocí pákového kávovaru. Pro vytvoření správného espressa je nutné mít správně nastavený mlýnek.
Pro někoho kdo s mlýnkem pracuje každý den se to může zdát velice jednoduché, ale pro laika nikoli, proto jsme se rozhodli sepsat tento návod.
1. Najít nulový bod
Při nastavování mlýnku je nutné vědět v jaké poloze bude mlýnek mlít nejjemněji.
Tuto polohu zjistím tak, že z mlýnku vymeleme všechnu kávu (vysypeme), zapneme mlýnek a
prstencem nebo kolečem pro otáčení prstence točíme tak dlouho, dokud se kameny o sebe nebrousí navzájem. Tím jsme si našli nulový bod. Jakmile uslyšíme skřípavý zvuk, vrátíme prstencem do nejkrajnější polohy, při které tento zvuk neslyšíme.
2. Testujeme správnou hrubost/jemnost namleté kávy
Poté co známe nulový bod, otočíme prstencem cca o 1/3 otočky prstence zpět na hrubější mletí.
Nameleme si požadovanou gramáž kávy do páky, upěchujeme a zkusíme udělat kávu.
Podle výsledku espressa mlýnek otočíme blíž nebo dál k nulovému bodu.
!!! Při tomto nastavování je nutné vědět, že v meziprostoru mezi prostorem s kameny a zásobníkem
(pokud nemáme kónické kameny) zůstává cca 2-3 gramy kávy, takže při změně hrubosti je nutné
ještě vymlít cca 3 gramy kávy a teprve poté nově namletou kávu dávkovat do páky.
3. Nastavení podavače v zásobníku
Pokud jsme již správně nastavili hrubost mletí pro přípravu správného espressa.
Nameleme si cca 20g kávy, kávu nasypeme do zásobníku tak, aby jsme vyplnili
2 polička vedle sebe. Vycvakáme si dávkovač až po ty 2 plná políčka a odvážíme si kolik gramů
kávy vypadne z jednoho políčka. Změnu velikosti políčka provedem otáčením středového šroubku v
zásobníku.
4. Použití mlýnku
Dříve, kdy se moc nehledělo na čerstvou kávu se mlýnek se zásobníkem používal tak, že se
zásobník namlel plný a pak se dávkování provádělo velice jednoduše pouhým zatáhnutím páčky
na zásobníku, dnes ovšem chceme mít vždy čerstvou kávu, takže potřebujeme zásobník prázdný
po každé přípravě kávy.
První způsob - Mlýnek nám hází kávu pomalu, tudíž padá dolů přímo do políček dávkovače.
Zapneme mlýnek, sledujeme mletí a necháme si namlít pouze tolik políček kolik naráz spotřebujeme.
Druhý způsob - Mlýnek nám hází kávu na libovolné místo zásobníku
Zapneme mlýnek, stále páčkou dávkujeme do páky a sledujeme množství kávy v páce.
Pokud nám tento způsob nevyhovuje, je vhodné do mlýnku namontovat průžnou zarážku přes otvoŕ kudy padá káva do zásobníku, tím docílíme aby káva padala přímo dolů do jednotlivých políček.
Pokud tento způsob nevyhovuje, je možné jednotlivé porce vážit
Nastavení freshového mlýnku
Při nastavování freshového mlýnky je zákládní nastavení nulové polohy a nastavení hrubosti stejné.
Poté co uděláme tento krok, je nutné nastavit časování jednotlivých dávek na jednu nebo dvě kávy.
Při nastavování samozřejmě vždy prvně vše zkoušíme na dvojmisce, jednomiska má většinou odlišný průtok a pokud by jsme nastavovali nejdříve jednomisku, dvojmiska nám nepoteče nebo poteče špatně.
Nejdříve je dobré zjistit rychlost mletí mlýnku na nastavené hrubosti.
Např. nastavíme si na mlýnku pro dvojmisku 3 sec. a zvážíme kolik gramů mlýnek namlel za 3 sec.¨
tím zjistíme přibližnou rychlost mletí za 1 sec.
Na základě tohoto výsledku si nastavíme čas, podle požadované gramáže, výpočet je přibližný a bude nutné doladit nějakou desetinu v čase.
Po nastavení dvojmisky nastavíme poloviční čas na jednomisce a zvážíme kolik mlýnek mele a opět doladíme v desetiných sec. čas mletí.