Čistící chemie pro pákové kávovary.
Chemie je vhodná pro všechny profesionální pákové kávovary a několik pro domácí použití jako např. Rancilio Silvia, Gaggia Classic apod.
Přípravek se vloží do slepé misky, zamkne se do hlavy kávovaru a několikrát po sobě se sepne káva.
Poté to samé uděláme pouze se slepou miskou bez přípravku. Chemie se dává lžička na jedno čištění, takže Vám vydrží velmi dlouho.
Jak čistit kávovar
Profesionální pákový kávovar je poměrně složitý stroj a servis by měl provádět pouze servisní technik, ale samozřejmě jsou věci, které jsou důležité pro správnou funkčnost přístroje a měla by je znát a pravidelně provádět obsluha kávovar, tzn. barista/baristka.
1. Backflush (zpětný proplach)
Čištění se slepou miskou ja zásadní a mělo by se dělat ideální každý den ve vytíženém provozu, v méně vytíženém stačí 1x za 2 dny.
Jak na to?
Při čištění používáme vždy chemii na čištění hlav, backflush bez chemie je k ničemu, protože káva nechává na povrchu oleje a pouze voda je nevyčistí.
Postup:
Do slepé misky dáme jednu kávovou lžičku přípravku, zavřeme páku do hlavy kávovaru a 5x 10 vteřin pustíme přípravu kávy, důležité je po 10 vteřinách vypnout a zapnout přípravu kávy, aby jsme slyšeli odfuk tlaku. Chemie nečistí pouze sítko v hlavě, ale i cesty do odpadu a tím i elektroventil. Ventil se může zalepit olejem a předčasně odejít do věčných lovišť.
Po tomto postupu vymyjeme slepou misku a opakujem postup pouze vodou, poté necháme pouze vytékat 10 vteřin vodu z hlavy a máme jednu hlavu vyčištěnou. Stejný postup opakujeme na každé hlavě.
Čištění pák
Páky čistíme stejným přípravkem jako děláme backflush, do horké vody nasypeme několik lžiček chemie a namočíme na 20 minut páky a misky, namáčíme pouze kov, ne plastovou nebo dřevěnou rukojeť.
Sprcha a rozvodný disk
V hlavě kávovaru je většinou nerezová sprcha a mosazný disk pod ní, při pravidelním čištění backflushem by měl být čistý, ale i tak je vhodné 1x týden odšroubovat sprchu a vše namočit do chemie a poté vydrhnout houbičkou.
Další vhodná údržba
Ze zkušeností doporučuji občas vyčistit odpadní nádržku na kávovaru vč. odpadní hadice.
Trysku na páru je vhodné na konci pracovní doby namočit do hrnku s horkou vodou, aby se odmočilo napálené mléko, v ideálním případě by měla být tryska vždy čistá.
Mlýnek na kávu by se měl rozšroubovat a vyčistit kartáčkem 1x14 dní a dle tvrdosti kávy by se měly brousit kameny 1x rok.
Roční údržba
Doporučuji věnovat kávovaru minimálně jednou za rok garanční servis, který by měl zajistit, aby kávovar bezchybně fungoval další rok. Na tomto servisu se mění opotřebované těsnění, některé typy ventilů, kontroluje se celkový stav kávovaru a upozorňuje se na potencionální problémy, který je dobré řešit předem.
HX kávovar (bojler s integrovaným výměníkem pro kávu) profesionální mosazná hlava...
Pošlete provozovateli tohoto obchodu dotaz na následující zboží.
Pošlete odkaz na tuto stránku svému známému, kterého by tento produkt mohl zajímat.